„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kfz. 81 'Krupp Boxer' teherautó

boxer
 
A II. világháború kezdeti időszakában a Kfz. 81 egyike volt a legszélesebb körben használt német kis teherbírású teherautóknak. A Krupp Protze-t elsősorban tüzérségi vontatónak használták (a Kfz. 81-es volt a 20 mm-es légvédelmi gépágyú leggyakoribb vontatója), és e szerepkörből még az eredetileg is tüzérségi vontatónak szánt Kfz. 69-est is sikerült kiszorítania. A Kfz. 81, közkeletű nevén a Krupp Boxer - kerék felfüggesztési rendszerrel rendelkezett, amely terepen is figyelemre méltó mozgékonyságot tett lehetővé. A Kfz. 81 számtalan szempontból hasonlított a vele egykategóriájú brit hatkerekű, kis teherbírású teherautó típusokhoz. Hazai gyártású kis teherbírású teherautótípusaik mellett a németek széles körben használták a zsákmányolt járműveket is, mint például a csehszlovák Tatra T92-est. A háború első időszakában gyártott Krupp járműveket a vezetőfülke mögött egy-egy mankókeréktengellyel is ellátták a pótkerekek hordozására.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 4,95 m

  • Szélesség: 1,95 m

  • Magasság: 2,30 m

  • Súly: 2600 kg

  • Legénység: 1 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Motor: egy 52 LE (38,8 kW) teljesítményű Krupp M304 négyhengeres benzinmotor

  • Sebesség: 70 km/h (úton)

  • Hatótáv: 300 km

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább