„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Karl lőszerszállító jármű

ac-karl
 
 
A Karl lőszerszállító járművet a hatalmas Gerat 040 Karl ostrommozsarak ellátására tervezték. A lövedékek irdatlan tömege (darabjuk több mint két tonnát nyomott) új járművet kívánt meg. A lőszerszállító alapja a PzKpFw. IV.D harckocsi alváza volt, amelyre egy raklapot építettek a lőszer számára, és amelyre egy, a jókora lövedékek mozgatásához szükséges darut is felszereltek. A lőszerszállító járműveket általában vonaton szállították a bevetési pont közelébe, majd útnak indították őket a tüzelőállás irányába. 1941-ben további 13 darab PzKpfw. IVF alvázat alakítottak át Karl lőszerszállító járművé. A Karl mozsarakat és lőszerszállító járműveiket erődrendszerek szétzúzására tervezték. Ezeket a harcjárműveket meglehetősen ritkán vetették be a II. világháborúban, de ott voltak Szevasztopol ostrománál, és az 1944-es varsói felkelésnél, ahol megsemmisítő csapásokat mértek a védőkre.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 5,41 m

  • Szélesség: 2,88 m

  • Magasság: nem ismert

  • Súly: 25 000 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Motor: egy 300 LE (223,7 kW) teljesítményű Maybach HL120 TRM benzinmotor

  • Sebesség: 40 km/h

  • Hatótáv: 209 km

  • Páncélzat: 60 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább