„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Stöwer 40 terepjáró gépkocsi

Németország 1934-ben látott hozzá, hogy a közelgő háborúra készülve szabványosított gépjárművekkel lássa el a Wehrmachtot. Addig az időpontig a terepjáró gépkocsik a polgári célú járművek tervein alapultak, ami katonai szempontból számos hátránnyal járt. Az új tervezésű típusoknál már nem csak a műszaki, hanem a hadműveleti követelményeket is figyelembe vették. A Kfz. 2 gyártása 1936-ban vette kezdetét. A típus számos gyártó, köztük a Stöwer, a BMW és a Hannomag alkatrészeinek felhasználásával készült. A 4X4-es gépjárműnek többféle rádiós változatát is gyártották. A Stöwer 40 alváza hagyományos kialakítású volt, eltekintve attól, hogy a motor számára egy további kereszttartó megerősítést építettek be, a felfüggesztést és a sebességváltót pedig megerősítették. Az egyszerű és megbízható gépkocsi sebességváltója öt előre- és egy hátrameneti fokozattal rendelkezett.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 3,58 m; szélesség 1,57 m; magasság 1,78 m

  • Súly: 1815 kg;

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 500 km

  • Motor: egy 50 LE (37,3 kW) teljesítményű Stöwer AW2, vagy R180W négyhengeres OHV benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 100 km/h; gázlóképesség 0,60 m

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább