„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 10 közepes vontató

A közepes féllánctalpas teherautót még az 1930-as évek közepén tervezték gyalogság szállítására. Fittyet hányt az időjárás viszontagságainak, remek terepjáró képességekkel rendelkezett. Sokoldalúságáról mindent elmond, hogy légvédelmi és tankelhárító lövegplatformként is alkalmazták. A járművet a német Demag vállalat fejlesztette ki 1936 és 1937 folyamán, többnyire olyan kisebb tömegű tüzérségi és légvédelmi fegyverek vontatására használták, mint a 20 mm-es FlaK 30 és 38-as légvédelmi löveg vagy éppen a 150 mm-es Nebelwerfer 41-es. A jármű annyira megbízhatónak és hatékonynak bizonyult, hogy az Sd.Kfz. 10-es alvázát használták fel az Sd.Kfz. 250-s típusú könnyű lövészpáncélos alvázául is. Egy 1945. március 1-én készült leltár szerint a német fegyveres erők különböző egységeinél az Sd.Kfz. 10-es 2255 példánya állt szolgálatban.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 4,75 m; szélesség 1,87 m; magasság 1,65 m

  • Súly: 4900 kg

  • Személyzet: 2+6 fő

  • Fegyverzet: az alapváltozatnál nincs

  • Páncélzat: az alapváltozatnál nincs

  • Hatótáv: 300 km (úton)

  • Motor: egy 100 LE-s hathengeres Maybach HL 42 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 65 km/h

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább