„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 9 'Famo' gyalogsági jármű

1937-ben jelent meg először ez a jármű, és 1945-ig gyártották. Hivatalosan schwerer Zugkraftwagen 18 t-nek hívták. Alkalmas volt egy akár 35 tonnás utánfutó elhúzására (F-2 verzió), és három különleges változata készült. Az Sd.Kfz.9/1 egy 6 tonnát is megemelő, a 9/2-őt pedig egy 10 tonnát elbíró emelővel látták el. Ez utóbbi egy Tiger I-esnek is fel bírta emelni a tornyát. A harmadik variánst egy 88 mm-es légvédelmi látták el, ebből 29 db készült. Összesítve 2727 ilyen jármű hagyta el a gyárakat, és hasznosnak bizonyultak a harcok folyamán. A háború első felében nehézlövegeket vontatott, második feladata pedig a sérült harcjárművek vontatása volt. A Panzer III-k és IV-knél ez nem volt probléma, hiszen ezeket egyedül is tudja vontatni. Ha a tank vagy egyéb jármű annyira megsérült, hogy nem lehetett vontatni, akkor egy speciális utánfutót használtak, az Sd.Ah. 116-ot.

A nagyobb harcjárműveknél már problémák léptek fel, ugyanis a Panther és a Tiger tömege jócskán túllépte a jármű vontatási határát, ezért több darabot használtak fel vontatásukhoz.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 8,25 m; szélesség 2,60 m; magasság 2,76 m

  • Súly: 18 000 kg;

  • Személyzet: 7+1 fő

  • Fegyverzet: az alapváltozatnak nincs (speciális változat: egy db Flak 18 vagy Flak 36).

  • Páncélzat: 8-14,5 mm

  • Hatótáv: 107 km (terep); 241 km (úton)

  • Motor: egy 250 LE {186,4 kW) teljesítményű Maybach HL V-12 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 50,5 km/h

Írta: koi

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább