„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 6 nehéz vontatójármű

Az 1932-es fejlesztési terveknek megfelelően látott hozzá a Büssing-NAG vállalat egy 5 tonnás vonóerővel rendelkező jármű kifejlesztéséhez. Eredetileg három típust terveztek kifejleszteni 5, 8 és 12 tonnás vontatókapacitással (Sd.Kfz. 6, Sd.Kfz. 7, Sd.Kfz.8). 1936-ban azonban igény mutatkozott egy nehezebb, 18 tonnás (Sd.Kfz. 9) illetve egy könnyebb 3 tonnás (Sd.Kfz. 11) vontatótípusra is. 1935 és 1943 között a Buessing-NAG és Daimler-Benz megközelítőleg 3600 darabot gyártott le a Sd.Kfz.6 Mittlerer Zugkraftwagen 5 t nehéz vonatóból, többféle változatban. Így volt köztük tüzérségi verzió (Sd.Kfz.6/1), légvédelmi (Sd.Kfz.6/2 - 3.7 cm Flak) és páncéltörő (Sd.Kfz.6/3 - 7.62 cm Pak) is. Az Sd.Kfz. 6-os meglehetősen drága jármű volt: előállítási költsége elérte a 30 000 birodalmi márkát, ezért gyártásával 1943-ban felhagytak. Feladatkörét a könnyebb és olcsóbb Sd.Kfz. 3-as típus, valamint az új nehézvontató, az s.WS vette át.

TECHINIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 6,32 m; szélesség 2,26 m; magasság 2,50 m

  • Súly: 9000 kg

  • Személyzet: 12-15 fő

  • Fegyverzet: az alapváltozatnál nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 300 km (úton); 158 km (terepen)

  • Motor: egy egy 110 LE-s hathengeres Maybach HL 54 TUKRM benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 50 km/h

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább