„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sdkfz. 2 'Kettenkrand' gyalogsági jármű

Lánctalpas gyalogsági jármű. Az SdKfz. 2-est a német gyalogos és ejtőernyős egységek számára fejlesztették ki. A típust a legkisebb méretű tüzérségi eszközök vontatására szánták. A Kettenkrand néven közismertté váló apró vontatók első példányai 1941-ben léptek szolgálatba. Ekkor azonban a német ejtőernyősöket általában már csak hagyományos gyalogsági feladatokra vetették be, azaz a Kettenkrand elé eredetileg kitűzött feladat a légi szállíthatóság ekkor már jórészt nem létezett. A típust éppen ezért elsősorban nehezebb terepen, utánpótlás szállítására használták ott, ahol más gépjárművek már nem boldogultak. Az SdKfz. 2 azonban, kicsiny hasznos terhe és alacsony gyártási mennyisége miatt, csak korlátozott hatást gyakorolt az eseményekre. 1944-re a típust különösen drágának és feleslegesnek ítélték, ezért gyártását beszüntették. Egyik érdekes változata az a nagy sebességű kábelfektető jármű, amelyet a parancsnokságok és az előretolt állások közötti telefon- vonalak kiépítésére használtak.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 2,74 m; szélesség 1,0 m; magasság 1,01 m

  • Súly: 1200 kg;

  • Személyzet: 3 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 100 km

  • Motor: egy 36 LE-s Opel Olympia 38 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 80 km/h;

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább