„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Schwerer Wehrmachtsschlepper nehézvontató

A német hadseregnek 1941-re már égetően szüksége volt egy közepes kategóriájú féllánctalpas járműre, de olyanra, amelyet a túlterhelt német hadiipar a lehető leggazdaságosabban képes előállítani. A Schwerer Wehrmachtsslepper-t (nehéz Wermacht vontató) a gyalogos egységek általános utánpótlás szállító és csapatszállító járművének szánták. Hogy minél alacsonyabban tartsák az előállítási költségeket, mellőzték az olyan luxus tartozékokat, mint a zárt vezetőfülke és a gumiperemes futógörgők. A típus gyártása lassú volt, mert alacsony prioritást kapott, illetve részben a RAF Bombázó Parancsnokságának a gyárak iránt megnyilvánuló kitüntető figyelmének köszönhetően. A háborút követően a csehszlovák hadsereg is számos ilyen járművet tartott szolgálatban. A típus változatai között találunk rakétavető hordozó, légvédelmi, illetve közvetlen a frontvonal ellátását végző szállító járművet is, utóbbi vezetőfülkéjét teljes körű páncélozás védte.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 6,68 m; szélesség 2,50 m; magasság 2,83 m

  • Súly: 13 500 kg;

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: az alapváltozatnak nincs

  • Páncélzat: 8-15 mm

  • Hatótáv: 250 km

  • Motor: egy 100 LE-s hathengeres Tatra 111 dieselmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 27 km/h;

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább