„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Land-Wasser-Schlepper kétéltű vonatójármű

A német hadsereg 1936-ban szerződést kötött a Rheinmetall vállalattal egy különleges, kétéltű hadműveleteknél használható vontató megépítésére, amely egy szintén úszóképes teherszállító utánfutót képes vontatni. A Land-Wasser-Schlepper (Szárazföldi-vízi Vontató) lényegében kis vontatóhajó volt, amelyet lánctalpakkal láttak el, és amely mellesleg maximum húsz főt szállíthatott. A típus nagyszerű teljesítménye rácáfolt előnytelen megjelenésére, a szárazföldön azonban nagyon nehézkesen mozgott, és a páncélzata sem volt kellően vastag. Jóllehet a típust eredetileg az európai folyókon tervezték felhasználni, a fejlesztést mégis csak akkor gyorsították fel, amikor 1940-ben megvalósíthatónak tűnt Anglia inváziója. A brit szigetek elleni támadási előkészületek lefújását követően a típus iránt megcsappant az érdeklődés, és hamarosan az egész programot törölték. Az előszéria hét példányát ettől függetlenül azért legyártották, és 1941-től néhány a keleti fronton teljesített szolgálatot.

TECHNKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 8,60 m; szélesség 3,16 m; magasság 3,13 m

  • Súly: 13 000 kg;

  • Személyzet: 3+20 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: nem ismert

  • Hatótáv: 240 km

  • Motor: egy 265 LE (1976 kW) teljesítményű Maybach HL 120TRM V-12 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 40 km/h; vízen (üresen) 12,5 km/h;

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább