„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kfz. 15 'Mercedes-Benz' személygépkocsi

A Kfz. 15 elsősorban futárfeladatok ellátására készült. A V-8 motor által hajtott típus 1938 és 1940 között különféle polgári járművek, köztük a Mercedes-Benz 340 alvázára épült. Amikor a 30-as évek elején megkezdődött a német hadsereg újrafelfegyverzése, az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy a villámháborús hadműveletek végrehajtásához különleges építésű járművekre lesz szükség. Kezdetben azonban a hadsereg csupán polgári célú személy-, illetve könnyű tehergépkocsik alvázait használta amelyeknek csupán a karosszériáját a katonai céloknak megfelelően alakították ki. De katonailag alig használható, veszélyesen kis hasmagasságú gépjárművek tömkelege került a hadsereg birtokába, és szolgálatban tartották a szabványosított személyszállító járművek megjelenése után is, többnyire törzs- és rádiód gépkocsiként.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 4,44 m; szélesség 1,68 m; magasság 1,73 m

  • Súly: 2450 kg;

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 400 km

  • Motor: egy 90 LE-s Mercedes-Benz 6 hengeres benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 88 km/h;

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább