„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kfz. 11 'Horch' személygépkocsi

Az Auto-Union/Horch Typ. 830 lényegében polgári gépjármű volt, amelyet utóbb katonai felépítménnyel láttak el. A németek kezdetben, a szabványosított járműtípusok megjelenéséig így próbálták megoldani a hadsereg gépesítésének kérdését. A terepjáróképesség növelésének érdekében a Kfz. 11 "civil” elődjénél nagyobb kerekeket és erősebb, V-8-as motort kapott, de lényegében megtartotta eredeti, 20-as évek végi műszaki jellemzőit. A kocsit nagyrészt nyitott kivitelben gyártották, és elsősorban gyalogság szállítására, könnyű lövegeik vontatására és futárfeladatokra használták A Kfz. 11- nek volt, a híradócsapatok számára kialakított, zárt felépítményű változata is. A jármű karosszériája kezdetben fából, később fémlemezből készült. A típus gyártása 1937-ben, az egységesített személyszállító járművek megjelentével ért véget, de a Kfz. 11 ennek ellenére a II. világháború legtöbb hadszínterén bevetésre került.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 4,80 m; szélesség 1,80 m; magasság 1,85 m

  • Súly: 990 kg;

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 136 km

  • Motor: egy 70 LE (52,2 kW) teljesítményű Horch V-8, 2,98 literes benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 75 km/h; gázlóképesség 0,40 m

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább