„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Daimler-Benz G5 személygépkocsi

A G5-ös sorozat járműveit a Wehrmacht igényeinek kielégítésére, igen jó terepjáró képességű személyszállító gépkocsiként tervezték. A Daimler-Benz első kísérletre előállított egy igen jó teljesítményű, négykerékhajtású és kormányzású típust, amelynek azonban katasztrofálisan gyenge volt a terepjáró képessége. A G5-ös emellett túl nagy méretű és túl drága is volt. A típust mellőzték a szabványos személygépjármű típusok kiválasztásánál, ezért a Daimler-Benz továbbfolytatta fejlesztését. 1937 és 1941 között 378 darab G5-ös épült, de a Wehrmachtnál csupán kevés példánya maradt szolgálatban, jóllehet néhányat megtartottak a náci párt magas rangú hivatalnokai és a vezérkar számára. (A G5-ösre is jellemző volt a német könnyű teherbírású gépjárművek általános hibája, azaz, hogy nehéz körülmények között - különösen a Szovjetunióban - megbízhatóságuk kétségessé vált.) A magyar honvédség 1940-ben 240 darabot vásárolt ebből az autóból.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 4,52 m; szélesség 1,70 m; magasság 1,80 m

  • Súly: 1630 kg;

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 480 km

  • Motor: egy 90 LE-s (67 kW) Mercedes-Benz hathengeres benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 75 km/h; gázlóképesség 0,70 m

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább