A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

BMW R-75 oldalkocsis motorkerékpár

A motorkerékpár-gyártás területén nagy, hagyományokkal rendelkező BMW és Zündapp, két egymástól kis mértékben eltérő motort alkottak. A BMW 751 köbcentiméteres léghűtéses 2 hengeres, négyütemű boxermotort épített be a járműbe. Négyfokozatú sebességváltó hátramenettel, és még terep fokozattal is el volt látva. 1942-ben a BMW légszűrővel látta el, ami leginkább az ejtőernyősök sisakjára volt jellemző. Az oldalkocsira géppuskát is fel lehet helyezni (MG34 v. MG42), amivel menet közben is tüzelhetett a vezetője. Strapabíróságára jellemző, hogy napjainkban is rengeteg, jó állapotban lévő példány található. A háború alatt összesen 16 000 darab készült belőle, és dupla annyiba került a megépítése, mint egy Kübelwagennek. A BMW R-75 oldalkocsis motorkerékpárt 1943-tól a magyar ejtőernyőscsapatoknál is rendszeresítették.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 2,386 m; tengelytáv 1,715 m (oldalkocsival); magasság 0,51 m

  • Súly: saját tömeg 420 kg, megengedett össztömeg 670 kg

  • Személyzet: 1+2 fő

  • Fegyverzet: egy golyószóró, vagy géppuska

  • Hatótáv: 330 km, a benzintartály befogadóképessége 23 liter

  • Motor: egy 26 LE-s, 751 köbcentiméteres léghűtéses 2 hengeres, négyütemű BMW boxermotort

  • Erőátvitel: négy előremeneti és egy hátrameneti fokozatú váltómű, folyamatos hátsókerék- és oldalkocsikerék-hajtás, kapcsolható differenciálzár és terepfokozat

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 92 km/h; gázlóképesség: 350 mm; fogyasztás 7 liter/100 km

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább