„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bergepanzer IV műszaki mentőjármű

A Panzer IV-es alváza olyannyira kitűnő és megbízható konstrukciónak bizonyult, hogy rengeteg más páncélozott jármű alvázához felhasználták eredeti- vagy némileg módosított állapotban. Ide tartoztak a légvédelmi páncélosok (Möbelwagen, Wirbelwind, Ostwind, ill. a csak tervezési szinten létező Ku- gelblitz), készült belőle rohamlöveg (StuG IV), vadászpáncélos (Jagdpanzer IV, ill. Panzer IV L/70), önjáró tarack (Hummel, Brummbär), páncélvadász (Hornisse/Nashorn). Ugyancsak a Panzer IV alvázát használták fel a Panzerfähre (kétéltű komp) tervezéséhez. 1944 júliusa és 1945 márciusa között pedig elkészült még 36 darab torony nélküli Pz.Kpfw. IV-es műszaki mentő, a Bergepanzer IV.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 5,92 m; szélesség 2,95 m; magasság 2,51 m

  • Súly: 19 500 kg

  • Személyzet: 5 fő

  • Fegyverzet: kiegészítő fegyverzetként egy 7,92 mm-es MG 34 géppuska

  • Páncélzat: 10-60 mm

  • Hatótáv: 200 km (úton)

  • Motor: egy 272 LE-s 12 hengeres Maybach HL 120 TR 112 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 45 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább