„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bergepanzer 38(t) műszaki mentőjármű

A Bergepanzer 38(t) volt a Werhmacht második legnagyobb példányszámban épült műszaki mentőjárműve a Bergepanther után. Ennek ellenére viszonylag kevés információ áll a rendelkezésre a típussal kapcsolatban. A Bergepanzer 38(t) kifejlesztésének célja az volt, hogy egy megbízható könynyű műszakimentő harckocsit hozzanak létre a Hetzer vadászpáncélosokkal felszerelt alakulatok részére. A műszaki járművek építéséhez Hetzer és régi, elavult Pz.Kpfw. 38(t) alvázakat használtak fel. A jármű kialakítása a Hetzeréhez volt hasonló azzal a különbséggel, hogy a jármű felépítményét alacsonyabbra építették, hogy ezzel is növeljék jármű védettségét. A Bergepanzer 38(t) páncélvastagsága 8 és 60 milliméter közötti volt. Az első Bergepanzer 38(t) 1944 májusában készült el,1945 áprilisáig összesen 181 műszakimentő hagyta el a prágai BMM cég gyárait.

TACHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 4,87 m; szélesség 2,63 m; magasság 1,71 m

  • Súly: 14 500 kg

  • Személyzet: 4 fő

  • Fegyverzet: kiegészítő fegyverzetként egy 7,92 mm-es MG 34 géppuska a jármű belsejében

  • Páncélzat: 8-60 mm

  • Hatótáv: 177 km (úton)

  • Motor: egy 150 LE-s Praga AC/2 típusú benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 42 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább