„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bergepanther nehézvontató

A korábbi típusoknál jóval nehezebb Tigris és Párduc harckocsik megjelenésével a szabvány német műszaki mentőjármüvek, mint például az SdKfz. 9/1 alkalmatlannak bizonyultak eredeti feladatukra. Éppen ezért a Panther harckocsit használták fel egy új, nehéz műszaki mentőjármű alapjául. Az eredeti harckocsi tornyát eltávolították, és nyitott felépítménnyel helyettesítették, amely egy csőrlőnek adott helyet. A jármű hátsó részén lévő jókora talptámaszt azért építették be, hogy további stabilitást adjon csörlő]ét használó járműnek. A jármű elülső részén, szintén nyitott beépítéssel helyeztek el egy önvédelmi célokra szolgáló géppuskát. A Bergepanther 1944 nyarán lépett csapatszolgálatba, az átadott példányokat a nehézharckocsi-zászlóaljaknál vonták össze. A háború végére közel 300 darab épült a típusból, amely a II. világháború legjobb műszaki mentőjárművének bizonyult.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 6,14 m; szélesség 3,27 m; magasság 2,71 mm

  • Súly: 42 200 kg

  • Személyzet: 5 fő

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es gépágyú és egy 7,92 mm-es géppuska

  • Páncélzat: 8-40 mm

  • Hatótáv: 169 km (úton)

  • Motor: egy 642 LE-s (478,7 kW) Maybach HL 210 P30 típusú benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 32 km/h; gázlóképesség: 1,70; lépcsőmászó képesség 0,91 m; árokáthidaló képesség 1,91 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább