„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

LVT-2 kétéltű szállítójármű

lvt2
Az LVT-2 annak az LVT-1 kétéltűnek a továbbfejlesztett változata volt, amelyet eredetileg polgári célra, a floridai mocsarakban való közlekedésre terveztek. Éppen ezért katonai célra nem bizonyult igazán megfelelőnek. Az LVT-2-est ezért az M3 könnyű harckocsi motorjával és sebességváltójával látták el. A motort kezdetben a jármű hátló részében helyezték el, ami lecsökkentette a raktér méretét. Ezt a gondot a későbbi változatoknál úgy orvosolták, hogy a motort áthelyezték a harcjármű elejébe. Gyakorlatlan személyzetnek problémákat okozott a jármű kormányzása és fékrendszere is. A guadalcanali harcoktól kezdve az amerikai haderő széles körben használta az LVT-2-est csendes-óceáni hadműveleteiben. A háború vége felé a típust Nyugat-Európában is bevetették. Az LVT-2-esnek volt néhány rakéta-sorozatvetős, lángszórós és könnyű ágyús (LVT-A) változata is, de a típus elsődleges feladata mindvégig az maradt, hogy partra tegye a támadó csapatok első hullámát.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 7,95 m

  • Szélesség: 3,25 m

  • Magasság: 3,02 m

  • Súly: 17 509 kg

  • Legénység: 3 fő

  • Fegyverzet: egy 12,7 mm-es és két 7,62 mm géppuska

  • Motor: két, összesen 220 LE (164,1 kW) teljesítményű Cadillac benzinmotor

  • Sebesség: max. sebessége úton 27,3 km/h; vízen 9,7 km/h

  • Hatótáv: 241 km; vízen 120,7 km

  • Páncélzat: 67 mm-ig

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább