„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mack 6x6 tehergépkocsi

mack-no2
 
A Mack már a II. világháborút megelőzően is igen jó nevet vívott ki magának a teherautó-gyártó iparban, így fontos szerepet kapott az amerikai hadsereg szállítókapacitásának kiépítésében. A cég által gyártott legjelentősebb típus, mérete és teljesítménye alapján a 7,6 tonnás NO 6 X 6-os volt, amelyet mind a brit, mind pedig az amerikai erők elsősorban nehéztüzérségi vontatóként (például a 155 mm-es Long Tom ágyúk továbbítására) vettek igénybe. A típust számtalan feladatra alkalmazta a kanadai hadsereg is. A Mack 6x6-ost először Olaszországban vetették be. Mérete dacára a Mack elég jól elboldogult a bonyolult hegyes terepen ahhoz, hogy a támadó csapatok első hullámával tarthasson. A Mack 6x6 elrendezése hagyományos, a motor elöl, a kétfős, előrehajtható szélvédővel ellátott vezetőfülke középen, a rakodótér pedig a jármű hátsó részén helyezkedik el.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 7,54 m

  • Szélesség: 2,62 m

  • Magasság: 3,15 m

  • Súly: 19 813 kg

  • Legénység: 1 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Motor: egy 159 LE (118,6 kW) teljesítményű Mack EY hathengeres benzinmotor

  • Sebesség: 84 km/h (úton)

  • Hatótáv: 340 km

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább