„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M3 gyalogsági jármű

m3a1
 
 
Az Amerikai Egyesült Államok csak 1941-ben látott hozzá igazán komolyan a féllánctalpas járművek gyártásához, de a háború végére így is több mint 40 ezer ilyen harcjármű készült el az amerikai gyárakban. A típust általában csapatszállító járműként használták, bár volt mentő, híradó és tüzérségi vontató változata is. A jármű valójában olyan nagy számban állt rendelkezésre, hogy egyre inkább az angolszász haderők ismertető jegyévé vált. A II. világháború után a volt szövetséges haderők az M3-ast egyre inkább csak műszaki mentési feladatokra használták, de a háborúban a Szovjetuniónak szállított példányokat a Varsói Szerződés számos állama szolgálatba állította, és még jó néhány évig szolgálatban is tartotta. Az izraeli hadsereg az összes arab-izraeli háborúban alkalmazta, főleg lövészszállító járműként.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 6,16 m

  • Szélesség: 2,30 m

  • Magasság: 2,26 m

  • Súly: 9297 kg

  • Legénység: 13 fő

  • Fegyverzet: az alapváltozatnál egy 12,7 mm géppuska; egy 7,62 mm géppuska

  • Motor: 147 LE-s hathengeres White160AX benzinmotor

  • Sebesség: 64,8 km/h (úton)

  • Hatótáv: 282 km

  • Páncélzat: 8 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább