„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

GMC 6x6 'Jimmy' tehergépkocsi

gmc352

 

A GMC 6x6 az amerikai hadsereg 1939-ben meginduló szabványosítási programjának keretében készült, amely minden egyes kategóriában csupán két-két típus létét tartotta elfogadhatónak, emellett pedig azt is megkövetelte, hogy ahol csak lehetséges, ott azonos alkatrészeket és szerelvényeket használjanak. A Jimmy néven ismertté váló típust a Lend-Lease egyezmény keretén belül már azt megelőzően átadták a brit hadseregnek, hogy az USA belépett volna a II. világháborúba. A GMC 6x6 minden hadszíntéren - még a Szovjetunióban is, amely szintén tekintélyes mennyiséget kapott belőle - kiváló szolgálatot tett a szövetségeseknek. A Jimmy kulcsfontosságú szerepet töltött be az angolszász hatalmak D-napi partraszállását követően, mert megbízhatóan oldotta meg a fronton küzdő csapatok utánpótlását, ugyanis egészen addig minden hadianyagot teherautón kellett átjuttatni Franciaországon, amíg nem sikerült elfoglalni néhány Németországhoz közelebb eső kikötőt.
 

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 6,82 m

  • Szélesség: 2,44 m

  • Magasság: 3,01 m

  • Súly: 11 939 kg

  • Legénység: 1 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Motor: egy 106 LE (79 kW) teljesítményű Hercules RXC hathengeres benzinmotor S

  • Sebesség: 64 km/h (úton)

  • Hatótáv: 255 km

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább