„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Jeep 4x4 gyalogsági jármű

tasjeep2
Az amerikai hadsereg 1940 júniusában pályázatot írt ki egy „bárhová eljutó" járműre. A kezdeti tervezési változtatások után mind a Ford, mind pedig a Willys hozzálátott az új típus sorozatgyártásához, amelyből összesen 650 000 példányt állítottak elő. Az elsősorban felderítési és összeköttetési feladatokra szánt Jeep olyan sikeresnek bizonyult, hogy hamarosan számtalan más célra, például légideszanterők támogató járműveként, vagy rakéta sorozatvetők hordozó járműveként is igénybe vették. A típust a brit SAS is átvette nagy távolságú sivatagi rajtaütéseihez. Ezeket a példányokat megfosztották az összes kényelmi berendezéstől, és igen erős fegyverzettel látták el őket. A Jeepéi mentési feladatokra, sőt telefonkábel fektetésére is igénybe vették. Különleges, peremes acélkerekekkel felszerelve a típust vasúti közlekedésre is át lehetett állítani. A Jeep a II. világháború összes hadszínterén kiválóan szolgálta a szövetséges hadseregeket.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 3,33 m

  • Szélesség: 1,57 m

  • Magasság: 1,14 m

  • Súly: 1247 kg

  • Legénység: 1+3 fő

  • Fegyverzet: az alapváltozatnál nincs

  • Motor: "Go Devil" 60 LE-es négyhengeres benzinmotor

  • Sebesség: 88,5 km/h (úton)

  • Hatótáv: 363 km

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább