„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sherman BARV műszaki mentőjármű

A BARV-t a D-napi partraszállásra fejlesztették ki, mert józan megfontolások alapján szükségesnek tartottak egy mély vízben is használható műszaki mentő járművet a part menti sávban megfeneklett járművek kivontatására. Az 1943 decemberében végrehajtott kísérletek sikeresnek bizonyultak, és a D-napra 55 példánya állt bevetésre készen. A pocsék június 6-i időjárás rengeteg munkát biztosított valamennyinek. A BARV alapjában véve egy szabványos Sherman harckocsi volt, amelynek tornyát egy magas felépítménnyel váltották fel. Az egész jármű vízzáró szerkezetű volt. A jármű személyzetéhez általában tartozott egy búvár is, aki a vontatókábeleket kötötte a helyükre. A BARV vontathatta, vagy akár tolhatta is az elakadt járműveket, ám hátrányt jelentett, hogy nem rendelkezett csörlővel.

TECHINIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 6,13 m; szélesség 2,67 m; magasság 2,98 mm

  • Súly: nem ismert

  • Személyzet: 5 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: 12-62 mm

  • Hatótáv: 130-160 km (úton)

  • Motor: két, összesen 500 LE (373 kW) teljesítményű General Motors 6-71 dízelmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 47 km/h; lépcsőmászó képesség 0,61 m; árokáthidaló képesség 2,26 m - a jármű úszóképes

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább