A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M5 gyalogsági jármű

Az M3-as féllánctalpas a legnagyobb példányban gyártott páncélozott szállítójármű lett, amely a háború összes frontján harcolt, mint egyenrangú ellenfele az Sd.Kfz. 251-nek. A 3 fős személyzet és 10 lövész szállítására alkalmas csapatszállító sorozatgyártását 1941-ben kezdték meg. A háború végéig közel 41 000 darab készült belőle. Az M5 gyalogsági féllánctalapas ennek, az International Harvester Co. által gyárott változata, eredetileg M3E2/M5 jelöléssel. Külsőleg szinte teljesen megegyezik az M3- assal, de ebbe a változatba más motor (IHC RED-450-B), és más sebességváltó került beépítésre. Ezáltal kissé megnőtt a jármű hossza és súlya. Összesen 4625 darab került legyártásra, elsősorban a kölcsönbérletiszerződés keretén belül Nagy-Britanniának, Kanadának és a Szovjetuniónak szállították. Elődjéhez hasonlóan készült légvédelmi változata is - M17 MGMC típusjelöléssel, - több mint 1000 példányban.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 6,29 m; szélesség 2,17 m; magasság 2,31 m

  • Súly: 9300 kg

  • Személyzet: 3+10 fő

  • Fegyverzet: egy 12,7 mm-es M2 és egy 7,62 mm-es M1919A4 Browning géppuska

  • Páncélzat: 8 mm

  • Hatótáv: 320 km (úton)

  • Motor: egy 143 LE-s International Harvester RED-450-B hathengeres benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 68 km/h

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább