„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ford GPA Seep kétéltű terepjáró

A történelem során folytatott háborúkban a tavaknak, fo­lyóknak mindig jelentős szerepük volt, általában a védő­ket segítették, a támadók dolgát megnehezítették. Ezért a hadviselő felek mindig keresték azokat az eszközöket, melyekkel a vízi akadályokat le tudják győzni. Ezek a szerkezetek a technika fejlődésével egyre korszerűbbek, egyre sokoldalúbbak lettek. Az európai háborúban még közvetlenül részt nem vevő Egyesült Államok hadserege 1940-ben kez­dett egy terepjáró személygépkocsi, a később minden terepjáró személygépkocsi szinonimájává vált Jeep kifej­lesztéséhez. A jármű sorozatgyártását később a könnyű terepjáró személygépkocsira kiírt pályázatot megnyerő Willys cég mellett a Ford Motor Company egymással párhuzamosan végezte, fő darabjaik és alkatrészeik egymással azonosak vagy csereszabatosak voltak. Az USA védelmi minisztériuma már 1941 márciusában újabb pályázatot írt ki egy úszni is képes könnyű, terep­járó személygépkocsi, a Seep (seagoing Jeep = vízen­járó Jeep) fejlesztésére/gyártására. 1942 és 1943 között 12 778 darab készült belőle.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 4,62 m; szélesség 1,62 m; magasság 1,75 m

  • Súly: 1630 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: az alap változatnál nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 120 km (úton)

  • Motor: egy 60 LE-s négyhengeres, 3+2 sebességes Ford GP

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 65 km/ó; vízen 5 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább