„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Dodge T214 könnyű gépjármű

Az 1942-ben rendszeresített 0,75 tonnás Dodge T214-et a Dodge T215 felváltására fejlesztették ki. A T214 elődjénél kissé szélesebb és alacsonyabb gépjármű volt, amelyet nagyobb kerekekkel és erősebb felfüggesztéssel láttak el. A Beepnek (a Big Jeep - nagy dzsip rövidítése) nevezett T214 számtalan különféle, az adott feladatoknak megfelelőn kialakított karosszériával gyártották. A típusnak volt fegyverhordozó, csörlős, mentő, rádiós, parancsnoki és felderítő, valamint javító jármű változata. Az egyes változatok között leginkább az ülések számában és a vízálló vászontető kialakításában volt némi különbség. Az a tény, hogy világszerte számos Dodge T214 még napjainkban is szolgálatban áll, messzemenően igazolja ezen járművek robusztus szerkezetét, ami rengeteg vezetői hibát hagyott megtorlatlanul, és igen könnyű volt karbantartani is. A T214 sebességváltója négy előre- és egy hátrameneti fokozattal rendelkezik.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 4,24 m; szélesség 1,99 m; magasság 2,06 m

  • Súly: 2449 kg;

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: nincs

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 450 km

  • Motor: egy 92 LE-s Dodge T214 hathengeres benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 110 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább