„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

BA-10 páncélgépkocsi

ba10

Az 1932-ben gyártani kezdett BA-10 a GAZ-AAA polgári célú teherautó alvázára épült (amelyet megerősítettek, hogy elviselje a jelentős tömegnövekedést). A BA-10 jókora, gyakorlatias kialakítású harcjármű volt, amelynek korszerűtlen megjelenése jól tükrözte a konstrukció I. világháborús eredetét. Tömege ellenére a BA-10 jól bevált a szovjet terepviszonyok és távolságok közepette, főfegyverzete pedig vetekedett a legtöbb harckocsiéval. 1941 júniusát követően a Szovjetuniót lerohanó német csapatok jelentős mennyiségű BA-10-est zsákmányoltak, amelyeket mind a Szovjetunióban, mind pedig a Balkánon partizánvadász feladatokra vetettek be. A jármű nagyszerűen bevált ebben a szerepkörben. Azokat a BA-10-eseket, amelyek szovjet kézben maradtak, 1942 végétől kivonták a frontszolgálatból, majd tornyukat leszerelve páncélozott szállító járműként használták őket.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 4,70 m

  • Szélesség: 2,09 m

  • Magasság: 2,42 m

  • Súly: 7 500 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 1 db 37 vagy 45 mm-es harckocsiágyú; egy db 7,62 mm-es géppuska

  • Motor: egy 85 LE-s (63kW) teljesítményű 14 hengeres vízhűtéses GAZ-M benzinmotor

  • Sebesség: úton 87 km/h; gázlóképesség 0,60 m; lépcsőmászó képesség 0,38 m; árokáthidaló képesség 0,50 m

  • Hatótávolság: 320 km

  • Páncélzat: 25 mm-ig

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább