„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 234/3 páncélgépkocsi

234.3
 
A korábbi 8x8-as páncélgépkocsikhoz hasonlóan (lásd: Sd.Kfz 233) a SdKfz. 234-esnek is kifejlesztették a harmadik, tűztámogató feladatú alváltozatát. Ez a jármű Sd.Kfz. 234/3-as jelölést és a schwere Panzerspähwagen (7,5 cm) KwK 51 hivatalos elnevezést kapta. A Sd.Kfz. 234/3 egy rövid csövű 75 mm-es KwK 51 típusú (L/24) löveggel fegyverezték fel, fő feladata pedig a páncélos hadosztályok felderítő osztályainak (Aufklärungs-Abteilung) kötelékében harcoló páncélgránátosok tűztámogatásának biztosítása volt. Mivel a löveget a felülről nyitott küzdőtér elejébe és nem körbe forgatható toronyba építették, csak minimális oldalirányzási szöggel rendelkezett. A járművet a katonák előszeretettel nevezték "Stummel"-nek. Az Sd.Kfz. 234/3-asból összesen 88 példány készült 1944 folyamán.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 6,02 m

  • Szélesség: 2,33 m

  • Magasság: 2,21 m

  • Súly: 11 500 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: egy 75 mm-es Kw.K. 51 L/24 ágyú, és egy 7.92 mm-es MG 42 géppuska

  • Motor: 220 LE-s hathengeres Buessing-NAG GS dieselmotor

  • Sebesség: 80 km/ó

  • Hatótáv: 900 km

  • Páncélzat: 5-30 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább