„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 234 felderítő páncélgépkocsi

sdkfz234
 
Az SdKfz. 234-est a Büssing-NAG a német hadsereg 1940-ben egy 8x8-as kerékképletű, a forró éghajlati viszonyok között is alkalmazható páncélgépkocsira kiírt tervpályázatára konstruálta. A korábbi 231-es sorozatnál sokkal áramvonalasabb és jóval vastagabb páncélzatú 234-es kiemelkedő teljesítményű harcjárművé sikeredett, olyannyira, hogy valószínűleg ez volt a legjobb páncélgépkocsi, amelyet a II. világháború során bármelyik hadsereg szolgálatba állított. A típus leghíresebb változata az SdKfz. 234/2 Puma volt. A jármű kiválóságát mi sem jelzi jobban, mint hogy magas gyártási költsége ellenére, ez a típus volt az egyetlen felderítő jármű, amelyet az ezerféle hiánytól gyötört német hadiipar még 1945 elején is gyártott.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 6,02 m

  • Szélesség: 2,40 m

  • Magasság: 2,10 m

  • Súly: 11 500 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es Kw.K. 30 L/55 gépágyú és egy 7.92 mm-es MG 34 géppuska

  • Motor: 220 LE-s hathengeres Buessing-NAG GS

  • Sebesség: 80 km/ó

  • Hatótáv: 900 km

  • Páncélzat: 8-30 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább