„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 233 8x8 páncélozott felderítő

sdkfz233_8x8
A német páncélos hadviselés sikerének egyik alapvető feltétele a megfelelő taktikai felderítés volt. Ebben fontos szerepet játszottak a páncélos hadosztályok kötelékébe tartozó páncélgépkocsik. Az első nagyobb példányszámban rendszeresített "nehéz" páncélgépkocsi típusok az Sd.Kfz 231, Sd.Kfz 232, valamint a Sd.Kfz 233 jelzésű 8x8-as meghajtású járművek voltak. A 8700 kg tömegű, 80 km-es sebességre képes Sd.Kfz 233 egy darabig megfelelt az elvárásoknak, de a Szovjetunió elleni támadás után ez (és elődei) a jármű már egyre kevésbé felelt meg a követelményeknek: páncélzata és fegyverzete elégtelen volt, a mozgékonyságuk sem felelt meg az úttalan orosz sztyeppék viszonyainak. Ekkor vált szükségessé egy nehezebb második generációs páncélgépkocsi-család kifejlesztése. A fejlesztéshez 1942-ben kezdtek hozzá, és 1943-ban meg is született az első SdKfz 234-es.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 5,85 m

  • Szélesség: 2,20 m

  • Magasság: 2,25 m

  • Súly: 8300 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: egy 75mm Kw.K. 37 L/24 ágyú, és egy 7.92 mm-es MG42 géppuska

  • Motor: egy 180 LE-s 8 hengeres Büssing-NAG L8V-G

  • Sebesség: 80 km/h úton

  • Hatótáv: 300 km

  • Páncélzat: 5-30 mm

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább