A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 231 páncélgépkocsi

sdkfz231
 
Jóllehet az SdKfz. 231-est eredetileg a Szovjetunióban lévő kazani gyakorló központban fejlesztették ki, a harcjármű német tervek alapján, a német hadseregnek készült. A páncélgépkocsi alapja egy 6X6-os Daimler-Benz teherautóalváz volt, amelyet páncélozott felépítménnyel és toronnyal láttak el. A típust 1932-től 1935-ig gyártották, közel 1000 darab épült belőle. A páncélozott felépítmény azonban túl nehéznek bizonyult az alvázhoz képest, s ennek következménye szerény terepjáró képesség lett. Jóllehet a típus jól bevált Csehszlovákia műúton történő megszállásánál, az 1939/40-es lengyelországi és franciaországi hadjáratban már inkább csak propaganda értékkel bírt a jelenléte. Az SdKfz. 231 legnagyobb érdeme azonban az volt, hogy az 1930-as évek közepén a német hadsereg újra felfegyverzésekor kiképző járműként felbecsülhetetlenül fontos szolgálatot tett.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 5,56 m

  • Szélesség: 1,85 m

  • Magasság: 2,28 m

  • Súly: 5 710 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: egy 20 mm KwK 38 gépágyú; egy 7,92 mm párhuzamosított géppuska

  • Motor: egy 60 vagy 80 LE közötti teljesítményű DaimIer- Benz,vagy Magirus vízhűtéses benzinmotor

  • Sebesség: 65 km/ó (úton)

  • Hatótáv: 250 km

  • Páncélzat: 8 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább