„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 221 könnyű páncélgépkocsi

221
 
 
Az 1935-ben szolgálatba állított SdKfz. 221 jelölésű könnyű páncélgépkocsi (leichter Panzerspähwagen) alapjául a már katonai szolgálatban álló Horch 801-es nehéz, négykerék-meghatású személyautó szolgált. A Horch 801-es alvázára egy 5-8 mm-es, különböző szögben összehegesztett páncéllemezekből készült felépítményt erősítettek. A jármű fegyverzete egyetlen géppuskából állt, amelyet egy nyitott tetejű toronyban helyeztek el a jármű tetején. A torony nyitott tetejét a későbbi modelleknél dróthálóval fedték le, hogy megvédjék a személyzetet a gránátoktól és a repeszektől. Néhány későbbi SdKfz. 221-est 7,92 mm-es PzB39-es könnyű páncéltörő puskával is elláttak. 1942-ben a megmaradt járművek nagy részét átfegyverezték a 28 mm-es sPzB41 nehéz páncéltörő puskára, hogy növeljék tűzerejüket. Az SdKfz. 221-esekből 1935 és 1940 között 339 példány épült a Wesserhütte AG üzemében. Mivel hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az SdKfz. 221-es fegyverzete nem biztosít kellő tűzerőt, ezért a járművet tovább fejlesztették. Ennek eredményeként született meg az utód, az SdKfz. 222.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 4,80 m

  • Szélesség: 1,95 m

  • Magasság: 1,70 m

  • Súly: 4000 kg

  • Legénység: 2 fő

  • Fegyverzet: egy 7,92 mm-es MG 34 típusú géppuska, és egy 28 mm-es sPzB41 típusú páncéltörő puska (késői változat)
  • Motor: egy 75 LE-es Horch 3,5l típusú 8 hengeres benzinmotor

  • Sebesség: 90 km/h (úton)

  • Hatótáv: 320 km

  • Páncélzat: 8-14,5 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább