„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Panhard 178 francia páncélgépkocsi

800px-amd_panhard_178_saumur
 
A Panhard 178-as, mint korának annyi más páncélkocsija, mindössze géppuskákkal volt felfegyverezve. Amiben viszont különbözött korának többi hasonló járművétől, akár a német, akár az angol négykerekűektől, az a mérete volt. A Panhard valamivel hosszabb volt, és a kerekei is nagyobbak voltak kortársaiénál. Ezt felismerve a németek a zsákmányolt példányokat alkalmassá tették az 50 mm-es KwK L 42-es harckocsilöveg hordozására. Ugyanez a löveg képezte a Pz. III harckocsi kései változatainak fő fegyverét, és képessé tette a P 204-est arra, hogy akár páncélosokkal is szembeszálljon. A lövegtől balra elhelyezve egy MG-34-es géppuskát is beépítettek toronyba. Az új jármű a Panzer Spähwagen P 204(f) nevet kapta a keresztségben. A P az eredeti gyártó, a Panhard nevére, az (f) pedig a jármű französisch eredetére utal.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 5,14 m

  • Szélesség: 1,99 m

  • Magasság: 2,28 m

  • Súly: 8310 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 1 db 25 mm-es gépágyú és 1 db 7,5 mm-es géppuska

  • Motor: 105 LE-s benzinmotor

  • Sebesség: 72 km/h (úton)

  • Hatótáv: 350 km

  • Páncélzat: 8-75 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább