„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Daimler Mk. I brit páncélgépkocsi

daimlerac
A Daimler páncélgépkocsi ugyanazon a tervezeten alapult, mint a Daimler Scout Car (járőrgépkocsi). Bár külsőleg hasonlított a kisebb típushoz, az Mk. I közel kétszer akkora tömegű volt, mint a Scout Car, és egy kétfős toronnyal is ellátták. A típus tervezése 1939 augusztusában kezdődött, de a kezdeti nehézségek odavezettek, hogy az első sorozatban gyártott példányok csak 1941 áprilisára készültek el. Összesen 2694 darab Daimler Mk. I készült. A típus tornya megegyezett azzal, amelyet a Tetrach könnyű, légiszállítású harckocsira szerelek. Az Mk. I-est hidraulikus tárcsafékekkel látták el, így az első olyan járművek egyike volt, amelyeket már ezzel az új fékrendszerrel készítettek. A típust először Észak-Afrikában vetették be, ahol korlátozott harcképessége ellenére a felderítő egységek egyik legkitűnőbb fegyverének bizonyult, mert minden terepen elboldogult, és kellően megbízható volt. A Daimler páncélgépkocsi még a világháborút követően is jó néhány évig szolgálatban maradt.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 3,95 m

  • Szélesség: 2,44 m

  • Magasság: 2,25 m

  • Súly: 7500 kg

  • Legénység: 3 fő

  • Fegyverzet: egy két fontos ágyú; egy 7,92 mm párhuzamosított Besa

  • Motor: egy 95 LE (71 kW) teljesítményű hathengeres Daimler benzinmotor

  • Sebesség: úton 80,5 km/h; gázlóképesség 0,60 m; lépcsőmászó képesség 0,533 m; árokáthidaló képesség 1,22 m

  • Hatótávolság: 330 km

  • Páncélzat: 14,5-30 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább