„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Autoblinda 41 olasz páncélgépkocsi

ab41
 
Az Autoblinda kettős elvárás kielégítésére készült: egyfelől páncélgépkocsinak az olasz hadsereg lovashadosztályai számára, másfelől egy nagy teljesítményű rendvédelmi gépkocsinak, amelyet Olaszország afrikai gyarmatain kívántak alkalmazni. Az Autoblinda 40 mind a két elvárásnak megfelelt. Az Autoblinda 41-est már az L6/40 könnyű harckocsi tornyával és annak 20 mm-es gépágyújával látták el. Ez elődjénél sokkal hatásosabb fegyvernek bizonyult, ezért a gyártó erre a típusra koncentrált. A páncélautót alkalmassá lehetett tenni a sivatagi hadviselésre is, sőt vasúti üzemre is át lehetett alakítani, utóbbi képességét különösen a Balkánon, partizánvadászat közben kamatoztatták. A II. világháború egyik legnagyobb számban gyártott páncélgépkocsijaként az Autoblinda 41-est főként a Nyugati-sivatagban és Tunéziában vetették be.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 5,21 m

  • Szélesség: 1,92 m

  • Magasság: 2,48 m

  • Súly: 7500 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es Breda gépágyú; két 8 mm-es gépágyú

  • Motor: egy 80 LE-s, 6 hengeres soros folyadékhűtéses SAP Abm 1 benzinmotor

  • Sebesség: úton 78 km/h

  • Hatótávolság: 400 km

  • Páncélzat: 6-50 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább