„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Csaba 39M magyar páncélgépkocsi

39m
 
Az összkerékmeghajtású felderítő harcjármű két vezetőhelyes páncéltestét 9 mm-es páncéllemezekből, szegecselt kivitelben készítették. A toronyban egy 20 mm űrméretű nehézpuska és egy 8 mm-es géppuska kapott helyet, illetve a lenyitható hátlapon egy golyószóróval lehetett harcolni. Az eredményes csapatpróbák után a jármű 39M Csaba felderítő páncélgépkocsi néven került be a Honvédség hadrendjébe. Ekkor a felderítő alakulatok járműigényének kielégítésére 61 db-ot rendeltek a Weiss Manfréd gyártól, majd 1940-ben újabb 32 darabot, ebből 20 db fegyveres változat lett, míg 12 db-ot rádióval szereltek fel. 1941-ben újabb 70 db-ra érkezett megrendelés, de ezek teljesítéséről nincs információ.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 4,52 m

  • Szélesség: 2,14 m

  • Magasság: 2,65 m

  • Súly: 5950 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 1 db 36M 20 mm űrméretű nehézpuska, 1 db 34/37M 8 mm-es géppuska, és egy 31M 8 mm-es golyószóró (a rádiós változatban csak 1 db 34/37M 8 mm-es géppuska)

  • Motor: 90 Le-s 8 hengeres Ford-motor

  • Sebesség: 65 km/h (úton)

  • Hatótáv: 150 km

  • Páncélzat: 9-13 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább