„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Romfell magyar páncélgépkocsi

1915-ben a budapesti Zápolya utcai császári és királyi autójavító műhelyben Románovics Branko százados és Fellner Simon főhadnagy egy Mercedes személygépkocsi alvázára egy páncélautó szerkezetet szereltek. Az alkotókról elnevezett harcjármű a gyalogsági lövedékek és repeszek ellen egy páncélozott felépítményt kapott. Fő fegyverzete 7/12 M Schawarzlose-géppuska a kocsi tetején a forgótoronyban helyezkedett el. Legkiemelkedőbb tulajdonsága a négy kerék meghajtás, ami egyedülállóvá tette az Osztrák-Magyar Monarchia páncélgépkocsii között. Ez biztosította, hogy nem csak úton, de azt elhagyva is jól tudott haladni. Később egy 90 lóerős, hathengeres motort építettek be az eredeti 75 lóerős hajtómű helyett. Az első világháború alatt még egy Romfell típus készült el. Az alváz átalakításával és a könnyebb motor cserével a jármű tömege jelentősen csökkent. A Romfellek részt vettek a galíciai és az olasz fronton zajló harcokban, ahol a jó terepjáró képességük miatt kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A Monarchia összeomlása után, az első típus visszakerült Magyarországra. (Visszaemlékezések szerint a Tanácsköztársaság idején a Belügy Népbiztosság alárendeltségébe tartozó Cserny-különítmény használta. A különítmény feloszlatása után a páncélautó a Vörös Hadsereg birtokába került). További sorsa ismeretlen. A Nemzeti Hadsereg 1920-as nyilvántartásában már nem szerepel.

Forrás: A Magyar Királyi Honvédség Fegyverzete

Írta: Zeki
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább