„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FIAT 2F magyar páncélgépkocsi-utánzat

Az 1920-as évek végén Magyarország még az antant által megszabott, korlátozott számban sem rendelkezett valódi páncélgépkocsikkal. Ezért, hogy a csapatok megszokják a páncélautók jelenlétét, illetve a katonai vezetők a páncélosok legalább századkötelékében történő mozgósítást megtanulják, a hadvezetés páncélgépkocsi-utánzatok rendszeresítését határozta el.
Német mintára Fiat személygépkocsik alvázára vékony vaslemezből páncélgépkocsit imitáló felépítményt szereltek. 1929 és 1932 között 12 ilyen jármű készült el. Ezek közül négy a csehszlovák Prága II. nyolc pedig a Crossley páncélgépkocsi vonalvezetését utánozta. Mindkét változatba két géppuskát – egyet a vezető mellé, egyet pedig a felépítmény tetején lévő, Vickers típusú forgótoronyba – helyeztek. Ezek a gépkocsik azonban fegyverzetük ellenére sem voltak harcban használhatóak, mivel a páncélzatuk semmilyen védelmet sem nyújtott, emellett az elvárt minimális terepjáró képességnek sem feleltek meg, így 1930-as évek végéig csupán demonstrációs eszközként (és esetleg utcai tüntetések ellen) használták őket.

Technikai adatok:

  • Tengelyek száma: 2db

  • Hajtott kerekek száma: 2 db

  • Fegyverzet: 2 db 7/12 M. Schwarzlose 8 mm űrméretű géppuska

Írta: Zeki

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább