„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Marmon-Herrington Mk. III dél-afrikai páncélgépkocsi

 
 
A dél-afrikai kormányzat 1938-ban megrendelt egy olyan páncélgépkocsit, amelyet külföldi alkatrészekből ugyan, de helyileg is össze lehet szerelni. A típus legfontosabb fődarabjai sz USA-ból érkeztek. Az alvázat és a motort a Ford, a sebességváltót a Marmon-Herrington gyártotta, a fegyverzetet viszont Nagy-Britanniából importálták. Amikor az első sorozatgyártású járművek elkészültek, a Marmon-Herrington volt az egyetlen páncélgépkocsi, amely a brit ás a dél-afrikai csapatok rendelkezé- sére állt. Használták is széles körben a Rommel Afrika Korpsa ellen a Nyugati-sivatagban folytatott hadjárataik során. A kedvelt és robusztus harcjármű, könnyű fegyverzete és vékony páncélzata ellenére, meglepően hatásos fegyvernek bizonyult, mert harctéri körülmények között is viszonylag könnyen karban lehetett tartani. Persze a Marmon-Herringtonokon jó néhány módosítást kellett végrehajtani, a harcok közepette különböző - részben zsákmányolt - fegyverzettel szerelték fel őket.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 4,88 m; szélesség 1,93 m; magasság 2,28 m

  • Súly: 6000 kg

  • Személyzet: 4 fő

  • Fegyverzet: egy 7,7 mm-es Vickers géppuska; egy 14 mm-es Boys páncéltörő puska és egy BREN golyószóró

  • Páncélzat: 12 mm

  • Hatótáv: 322 km (úton)

  • Motor: egy Ford V-8 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 80,5 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább