„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M8 'Greyhound' könnyű páncélgépkocsi

poteau_m8_greyhound_

Az amerikai hadsereg részletesen elemezte az 1940-41-és európai hadműveletek harcászati tendenciáit, és az M8-ast a levont tanulságok alapján tervezték. A hadsereg több pályázó közül a Ford jár művét fogadta el csapatszolgálatra. Az M8 gyártása 1943 márciusában kezdődött, és egészen a II. világháború utolsó hónapjáig folytatódott. Ezalatt több mint 11 ezer példány készült. Noha a britek nem voltak elragadtatva a típus vékony páncélzatától (a brit csapatok a típusnak a nem túl hízelgő Greyhound -agár nevet adták), az M8 nagyszerű harcjármű volt. Alacsony felépítésének köszönhetően könnyű volt álcázni, kiváló terepjáró képességgel rendelkezett, ráadásul a tűzereje is elegendő volt a legtöbb hasonló kategóriájú ellenséges jármű ellen (a típus 37 mm-es ágyúja a háború kezdetén még harckocsilöveg volt). Az M8 a II. világháborúban az amerikai hadsereg legfontosabb páncélgépkocsijává vált.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 5,00 m

  • Szélesség: 2,54 m

  • Magasság: 2,25 m

  • Súly: 7940 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 1 db 37 mm-es ágyú; egy 7,62 mm-es párhuzamosított géppuska, és egy 12,7 mm-es légvédelmi géppuska

  • Motor: egy 110 LE-s 6 hengeres Hercules JDC benzinmotor

  • Sebesség: 89 km/h (úton)

  • Hatótáv: 563 km

  • Páncélzat: 8 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább