„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

T17E1 'Staghound' páncélgépkocsi

staghound_mk_i
 
A Staghound-ot (vadászkutya) az amerikai hadseregnek a II. világháború kezdetén, egy könnyű páncélgépkocsi-típusra kiírt tenderére fejlesztették ki. Mire azonban a jármű készen állt a sorozatgyártásra, már megváltoztak a hadsereg igényei, ezért szinte az összes elkészült példányt átadták a brit és a nemzetközösségi erőnek. A gyors, mozgékony Staghound kezelése és karbantartása is könnyű volt. A típus jól szerepelt első bevetésén, az 1943-as olaszországi harcokban, ahol az ilyen kisméretű és fürge harcjárművek nagyon fontos szerepet játszottak. A Staghound Mk. II változatát egy tűztámogató harckocsik számára kifejlesztett tarackkal, az Mk. III változatot pedig a Crusander harckocsi tornyával szerelték fel. A típusnak emellett volt aknamentesítő és parancsnoki változata is. A bevált Staghound még jó néhány évvel a II. világháborút követően is szolgált a brit hadseregben.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 5,49 m

  • Szélesség: 2,69 m

  • Magasság: 2,37 m

  • Súly: 13 920 kg

  • Legénység: 5 fő

  • Fegyverzet: egy 37 mm ágyú: három 7,62 mm géppuska

  • Motor: két, egyenként 97 LE (72 kW) teljesítményű hathengeres GMC benzinmotor

  • Sebesség: 89 km/h (úton)

  • Hatótáv: 720 km

  • Páncélzat: 8 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább