„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

Üdvözlünk a masodikvh.hu oldalon!

A weblap célja, hogy minél részletesebben foglalkozzunk a II. világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen.

Magunkról Kapcsolat

Legfrissebb cikkek

további cikkek SHIFT gombbal összes betöltése összes betöltése

Második világháború

Hitler 1941. április 25-én írta alá a 28. sz. direktívát a "Merkur"-hadművelet végrehajtására. A Kréta szigetének birtokbavételét légideszant alkalmazásával tervezték. A hadműveleti feladat ilyen megoldási módja azzal magyarázható, hogy az anyaországi és a szigeteken létesített német légi támaszpontok, valamint Kréta között mindössze 120-240 km távolság volt. Ez nem haladta meg a német repülőgépek hatósugarát, és a német légierő szinte kizárólagos légi fölénnyel rendelkezett Görögország partvidékének és Kréta szigetének térségében. A "Merkur"-hadművelet a második világháború egyik legnagyobb légideszant hadművelete volt. 2 hadosztály - a 7. légideszant (15 ezer ejtőernyős-lövész) és az 5. hegyivadász (8500 hegyivadász) vett részt benne.

kreta41

A deszantokat 550 db Ju-52 szállító repülőgép és 60 db teherszállító vitorlázógép juttatta el a szigetre. Légi oltalmazásukat és támogatásukat a 8. repülőhadtest 430 bombázó- és 180 vadászrepülőgépe biztosította. A hadműveleti tervnek megfelelően a szigeten előrevetett légideszantok alkalmazásával három repülőteret kellett birtokba venni, hogy azután biztosíthassák a főerők akadálytalan leszállítását. Úgy tervezték, hogy a csapatok deszantolásával egyidőben biztosítják a nehézfegyverek és harckocsik tengeri utánszállítását. Feltételezték, hogy a német egységeknek a sziget keleti partján folytatott tevékenységét egy olasz tengeri deszant is támogatni fogja.

A krétai angol helyőrség kb. 30 ezer főt számlált, zömében a Görögországból evakuált expedíciós hadtest állományából. Ezenkívül mintegy 14 ezer görög katona volt a szigeten. Kréta védelmét az angol haditengerészeti flottának a szigettől északra felvonult hadihajói támogatták. A helyőrség újzélandi parancsnoka, B. Freiberg tábornok négy védelmi szektorban helyezte el erőit, tartalékában pedig egy gyalogosdandárt hagyott. A rossz útviszonyok és a kevés szállítóeszköz miatt rendkívül nehéz feladatnak bizonyult az egyes szektorok közötti együttműködés fenntartása. Ennélfogva a későbbiek során a tartalék dandárt csak nagy nehézségek árán tudták alkalmazni. A "Merkur"-hadműveletet május 20-án kezdték meg az angol csapatok állásainak heves bombázásával és légideszantok leszállásával Maléme, Rethymné és Hérakleion repülőtereinek körzetében. A két lépcsőben ledobott deszantegységek szívós ellenállásba ütköztek, és súlyos veszteségeket szenvedtek. A német ejtőernyősöknek nagy veszteségek árán csupán Maléme és Chania város körzetében sikerült megkapaszkodniuk. Erre sem került volna azonban sor, ha Freiberg tábornok időben átcsoportosította volna tartalék dandárát. A sikert kihasználva, a német hadvezetés Maléme és Chania körzetében összpontosította erőfeszítéseit, így sikerült a repülőtereket birtokba vennie. Egy nap alatt ide dobták át szállító repülőgépeken a német hegyivadász-hadosztály egységeit.

kreta2

Május 21-én hajnalban Mélosz szigetéről csöndes járatú hajókon (2 gőzösön, 1 jachton s mintegy 10 kis halászhajón) német deszantosztag indult meg két olasz torpedónaszád oltalmazásával. Miután az angol légi felderítés felfedezte az osztagot, 3 cirkáló és 4 torpedóromboló indult ellene, s a Krétához vezető útvonalakon megsemmisítette a deszantot. A német deszantosztag több mint 1500 katonát és tisztet, több harckocsit és más nehézfegyverzetet veszített. Május 22-én az angol cirkálók megtámadtak egy másik német deszantosztagot (38 szállítóhajót, fedélzetükön 4 ezer katonával). Két hajót elsüllyesztettek, a többi visszatért a görög támaszpontokra. Csak az erős légi oltalmazás mentette meg ezt az osztagot a teljes megsemmisüléstől. A német vezetésnek tehát nem sikerült Kréta szigetén tengeri deszantokat partra tennie.

gj03-operation-merkur

Május 23-án a német légierő csapásaitól súlyos károkat szenvedett angol hadihajók kénytelenek voltak beszüntetni Kréta körzetének ellenőrzését, és elhagyni a krétai vizeket. Ugyanakkor Maléme és Chania körzetében folytatódtak az elkeseredett harcok. Május 25-én estére a német csapatok a Suda-öbölhöz szorították vissza az angol egységeket. Freiberg tábornok a helyzetet kilátástalannak ítélte. Az angol egységek megkezdték a visszavonulást a Suda-öbölből Kréta déli partvidékére, Szfakia kikötőjébe, ahol május 29-én hajnalban megkezdődött, és 31-éig tartott az evakuálásuk. Tengeri úton szállították el a Hérakleion körzetében levő erőket is. A Rethymné körzetében védő angol és görög egységeket sorsukra hagyták.

Május 31-én a német csapatok elfoglalták Kréta szigetét, s június 1-én reggel foglyul ejtették az angol katonák utolsó csoportját is. Kréta szigetről csupán az angol erők felét, kb. 15 ezer embert sikerült elszállítani. Több mint 12 ezren fogságba kerültek, és mintegy 4 ezren elestek. Nagy veszteségeket szenvedett az angol flotta: elsüllyesztették 4 cirkálóját és 6 torpedónaszádját, 3 sorhajója, 1 repülőgép-anyahajója, 3 cirkálója és 8 torpedónaszádja pedig megrongálódott.

merkur

Jelentősek voltak a német csapatok veszteségei is: mintegy 4 ezer emberük esett el és tűnt el nyomtalanul, több mint 2500 pedig megsebesült.

Hirdetés

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább