„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Őszi kutatás (2008)

Hajnalban 05.40-órakor indultam és egy kis M0-ás kavar után viszonylag korán meg is érkeztem Óbarokra. Persze a fogadó előtt elviharzottam, ezért telefonon útba igazítást kértem. Csak pár 10 méterrel tévesztettem el a helyet.Miután megérkeztem gyors ismerkedés volt a srácokkal. Kis beszélgetés után indultunk a hegyre. Na mit ne mondjak jó eldugott helyre vezettek minket.
Megérkeztünk. A panoráma gyönyörű az idő kezdett melegedni...
 
obarok.jpg
A képen Óbarok látható, madártávlatból a hegyről, ahol ástunk
 
Pakolás, feladat kiosztás, séta.
Egy fedezék és egy kb. 10 m hosszú árok helyre állítását kaptuk. Ástunk, ástunk és ástunk.
Közben találtunk ezt-azt:
 
kep1
 
kep2
 
hdk_e.barok_008
  Végre elkészültünk
 
Utána sétáltunk az erdőben. Rátaláltunk egy kiégett bunkerre, ahol számolatlanul voltak német gránátok és panzerfaust töltetek elégve. Mauser hüvely és lőszer is rengeteg volt.
 
hdk_e.barok_024
Magyar gyújtó - Állami Hadianyag Gyár
 
18.00 órakor viszont indulni kellett, mert sötétedett. A vendéglőben jó vacsora után beszélgettünk egy kicsit. Ez is nagy élmény volt. Kb. 23.40 órakor indultam haza.
 
Írta: Rife

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább