„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A Kárpátokban továbbra is harcok folynak - Napilapok a világháború tükrében - 1914. december 2.

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.
 
dec2 1
 

„A helyzet nem változott. Orosz-Lengyelországban a tegnapi nap is általában nyugodtan telt el. Az oroszok egyes gyöngébb támadásait visszavertük” – idézi Höfer vezérőrnagy jelentését a Pesti Napló. „A Kárpátokban még folynak a harcok.”

„Belgrád ormára immár feltűzték monarchiánk mindkét államának lobogóit. Csapataink ujjongó lelkesedéssel vonultak be a szerb fővárosba, és a száguldó hír nyomán az örvendezés zúgó visszhangja veri fel városainkat és falvainkat. Ez a felvillanyozó hatás, ez a győzelmes elégtétel nem onnét van, mintha Belgrád bevétele önmagában különös hadi eredményt jelentene, vagy a hadjárat további menetére legdöntőbb stratégiai eredménynek kellene tekinteni” – számol be a Pesti Hírlap.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

Forrás: Honvédelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább