A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ali János katonaélete

1

Élt, 1913. július 25-től 1991. december 25-ig. Egerben

1935. október 5-én a Magyar Királyi 2. repülős posta alosztályhoz vonult be. Az anyakönyvi lapja alapján, a Magyar Királyi Csendőr Különítmény Miskolci Parancsnokságán avatták fel. Ebben az időben az országnak a hadseregen belül nem lehetett légiereje, ezt kijátszva, a repülős alakulat, mint a csendőrség postaszolgálata működött.

A katonai alapképzés után, légi kiképzésben is részesültek, melynek során továbbképzés céljából különválogatták a hajózókat és a repülő műszaki katonákat.

Apám 1936. március 1-jétől 1936. október 20.-ig repülős fegyvermesteri tanfolyamon vett részt Székesfehérváron, a tanfolyamot „Kiváló” eredménnyel végezte el. Az állománycsoportja szerint III./d repülős, különleges katona, képzettsége repülő fegyvermester lett.

Elmondása szerint a fegyver és bombamesteri beosztásban igen jól érezte magát, mert a saját ura volt, parancsnoki ellenőrzést ritkán kapott. Tisztelték a veszélyes foglalkozást, ők készítették fel a gépeket a bevetésre, ha bombával tért vissza a gép, annak a leszerelését, és hatástalanítását is ők végezték.

2

A repülési gyakorlatokon, mint fedélzeti katona vett részt, ők kezelték a fedélzeti fegyvereket és a bombakioldást is.

A történet folytatása pdf formátumban elérhető a következő linken: Ali János katonaélete.pdf

 

A történetért köszönet Ali Attilának!

A történet a felhívásunkra érkezett, melyet itt tekinthetsz meg.

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább