„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hermann Göring és a Moldovai Köztársaság

Ez a rövid írás nem hagyományos értelemben vett történelmi cikk, hanem egy barátom sugallatára született.

Cricova híres turisztikai látványosság a Moldovai Köztársaságban, a fővárostól, Chișinăutól pár kilométerre. A környék már az ókori időkben is jó bortelmelő vidéknek számított.

A középkortól a környező mészkőbarlangokban a bor hűtésére már kisebb-nagyobb pincéket vájtak, amiket később a szovjet időben sikeresen összekötöttek és egy barlagrendszerszerű óriási borospincét hoztak létre, melyben jelenleg több, mint 1 millió különböző évjáratú bor található. Nagy előnye a barlangnak, hogy a különleges mikroklímának köszönhetően a hőmérséklet állandóan 12 Celsius-fok.

1

Hermann Göring nagyon lelkesedett a borokért, így az elfoglalt területekről előszeretettel "kölcsönvett" néhány bort a saját gyűjteményébe. A Barbarossa-hadművelet megkezdése után a borokat Cricovára szállították, majd az oroszok gyors előrenyomulása miatt a térség, a borokkal együtt újra szovjet kézre került 1944-ben.

A győztes szovjet csapatok miután hadizsákmányként megszerezték a német pincék tartalmát, nem juttatták vissza eredeti tulajdonosaiknak, hanem magukkal vitték. 1954-ben a a Göring-gyűjtemény megmaradt borait újra elhelyezték a pincékben, és turisztikai látványosságként felhasználták.

2

A gyűjtemény talán legértékesebb darabja egy 1902-ből származó zsidó húsvéti bor, egy Yan Bekher pezsgő ugyanabból az évből (a Jan Becher cég legismertebb terméke a Becherovka), illetve 5 darab Château Mouton Rothschild 1936-ból.

Számos híres ember tárolja itt a magán borgyűjteményét még ma is. A leghíresebb közülük Vlagyimir Putyin, de alig két saroknyira volt Mihail Szaakasvili gyűjteménye, kicsit odébb pedig a közép-ázsiai diktátorok helyezték el kedvenc boraikat.

Sajnos csak néhány kép van, aki szeretne többet látni, az látogasson el a helyszínre.

3

A pincerendszer térképe : 2 szintes, a felsőbb szinteken vannak a borok, az alsóban a pezsgők.

4

5

6

7Zsidó húsvéti bor, 1902, Jeruzsálem

8Jan Becher pezsgő, 1902, Csehország

Köszönet barátomnak a beszámolóért és a képekért.

Írta: Péter Attila

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább