„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Általános rohamjelvény

Az általános rohamjelvényt (németül: Allgemeines Sturmabzeichen) 1940 június 1-én adta ki Walther von Brauchitsch vezérezredes azon légvédelemi tankelhárító és tüzérségi személyzet számára akik három napon, három különböző bevetésben vettek részt, vagy megsebesültek ezen bevetések közben.

gaf
gar

Az általános rohamjelvény front és hátoldala

Maga a jelvény ovális formájú, 53mm magas, 42mm széles és 6mm vastag. Közepén a német sas, karmaiban a horogkereszttel, alatta nyeles gránáttal és bajonettel. A peremen körben tölgyfalevelek futnak körbe. Tűs rögzítéssel volt kialakítva, a zubbony bal felső zsebén viselték. Adományozási okirattal adták át a legtöbb esetben adományozási tasakban.

Miután a német vezetés belátta, hogy a veteránok számára magasabb fokozatok létrehozás szükséges 1943 június 6-án kiadtak 4 különleges változatot: 25,50,75 és 100-as számozott darabokat, melyet azon katonák kaphattak akik az adott számú bevetésben részt vettek. A 25 és 50-es jelvények mérete: 58 mm magas, 48 mm széles és 7 mm vastag, a 75 és 100-as változatok méretei pedig: 56 mm magas, 49 mm széles és 7.5 mm vastag. Mind a négy változatnál a jelvény két fő elemből áll melyeket szegecsekkel rögzítettek egymáshoz. Ezek a jelvények ritkaságszámba mennek, és nagy elismerésnek örvendtek a fronton és napjainkban a gyűjtők között is. Több neves gyűjtő szerint az 50,75 és 100-as jelvények megszerzése több évbe is telhet.

asa25

asa50

asa75

asa100

Az általános rohamjelvény 25, 50, 75 és 100-as számozott példánya

A számozott példányok megszerzésének kritériumai megegyeztek a számozatlan jelvények kritériumaival, itt az adott számú bevetésen kellett részt venni.

  • 8 hónap szolgálat 10 bevetésnek felel meg
  • 12 hónap szolgálat 15 bevetésnek felel meg
  • 15 hónap szolgálat 25 bevetésnek felel meg
 
Írta: Hansen

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább