„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Közelharcpánt

A közelharcpánt jelvényt (németül: Nahkampfspange) 1942 november 25-én alapította Adolf Hitler, azon katonák számára akik szemtől szembeni közelharcot vívtak az ellenséggel, („látták az ellenség szeme fehérjét") . Magát a jelvényt Wilhelm Ernst Peekhause tervezte Berlinben.

close_combat_badge_front
A közelharcpánt front és hátoldala

Három fokozata létezett: bronz, ezüst és arany.

cccbadge1
A közelharcpánt három fokozata

Túlnyomó részt cink öntvényből készítették, de találtak már alumínium változatot is. A jelvény méretei eltérőek lehetnek, a szélessége 95-97.5 mm között, a magassága pedig 25 és 27 mm között változhat.

A három fokozat megszerzésének feltétele:

Bronz: 15 nap harci tevékenység

Ezüst: 30 nap harci tevékenység

Arany: 50 nap harci tevékenység

Azon napok számítottak amikor  a katona elég közel volt az ellenséghez, hogy közelharci fegyvereket tudjon használni (kézitusa), ezért is látható a jelvényen a nyelesgránát és a szurony.

Minden esetben adományozási okirattal került átadásra, melyből többféle kiadás is létezik.

peichl__adolf_ss-untersturmf__hrer_d
Német SS katona (többek között) közelharcpánt jelvénnyel

Adolf Hitler döntése alapján a legmagasabb elismerés a Német Fegyveres Erőkben szolgálók között a közelharcpánt arany fokozata, ezért 1944 március 26-tól minden jogosultnak személyesen adta át a jelvényt.

Írta: Hansen

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább