„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Luftwaffe pilóta jelvény

A német pilóta jelvényt (németül: Flugzeugführer-Abzeichen) mint kitüntetést 1935 augusztus 15-én alapította Hermann Göring birodalmi marsall, azoknak a német légierős katonáknak akik egy év szolgálatot tudhattak a hátuk mögött. A sok gyártó közül C.E. Juncker berlini mester által kiadott darabokat tartják a legszebbnek:
 
juncker
C.E. Juncker által készített Luftwaffe pilóta jelvény
 

A jelvény felépítése:

A jelvény ovális formájú, két részből áll (sas a horogkereszttel rögzítve van a „koszorúra", nem egybe öntötték) koszorú fut körben és a kitárt szárnyú német sas látható horogkereszttel a karmaiban. Meglehetősen sokféle anyagból készítették mint pl.: alumínium, nikkel-ezüst öntvény, cink stb. Hátoldalán a rögzítésre szolgáló tű és a gyártó által beütött jelzés található.

Létezett visszavonult személyzet számára készült változat  is, melyet 1936 március 26-án adtak ki, pilótáknak, ejtőernyősöknek, légelhárítóknak. Ezen a változaton a sas nem repül, hanem egy sziklán ül leszegett szárnyakkal, tölgyfakoszorúval körülvéve.

frpilot1

A pilótajelvényt a zubbony bal felső zsebére tűzve hordták a vaskereszt első osztálya alatt (ha a katona rendelkezett vele), adományozási okirattal, adományozási dobozban adták át.

 

Írta: Hansen

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább