„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Páncélos Rohamjelvény

A páncélos rohamjelvényt az első világháború során lehetett először megszerezni, majd a Spanyol polgárháborúban is adományozták.

wwitank_badge1
Első világháborús páncélos rohamjelvény 

spanishpanzer
Spanyol polgárháborús páncélos rohamjelvény

A második világháború folyamán 1939 december 20-án adták ki a Wehrmacht számára. Tervezője Erns Peekhouse berlini gyártó volt. Az ezüst fokozatot tankok személyzete kaphatta, majd 1940 június 6-án  létrejött a bronz fokozat melyet az egyéb páncélos járműveken (pl féllánctalpas, páncélozott löveg) szolgálatot teljesítők, a páncélgránátosok és a páncélosokat kísérő  katonák kaphattak.

Maga a jelvény ovális formájú, tűs rögzítéssel rendelkezett, peremén tölgyfalevelekkel, középen tankkal a felső részen pedig a horogkeresztet tartó német sassal volt díszítve. A kezdeti változatok ezüst vagy bronz bevonatot kaptak.

pabbfront
pabsfront

A páncélos rohamjelvény bronz és ezüst fokozata

A kitüntetés megszerzésének kritériumai:

  • Három egymástól független, három sikeres páncélos támadásért
  • Sebesülés elszenvedése az említett támadások alatt

1943 júniusában négy új fokozata jött létre a kitüntetésnek, a 25, 50, 75 és 100 páncélos bevetés után kapható változatok, melyeket igen nagy megbecsülés övezett. 

25front
 50front
 75frontmm  100front

A 25,50,75 és 100 páncélos bevetésért kapható változatok

 

  Írta: Hansen

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább