„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Keleti Front Medál

A kitüntetést 1942. május 26-án hozták létre azok számára akik részt vettek a Barbarossa hadművelet első telén és igen mostoha körülmények között harcoltak a Szovjetúnió megszállásáért. Ismert elnevezései az Ostmedaille és a Russian Front Medal,  „gúnyneve" pedig a fagyott hús medál.

A medál megszerzésének feltételei:

  • 14 nap harci tevékenységben való részvétel, 30 bevetés a luftwaffe pilótáinak
  • 60 nap szolgálat a harci övezetben 1941. november 15 és 1942. április 15 között
  • Harci sérülések, fagyások elszenvedése, amelyekért jár a sebeülési jelvény

A medál felépítése:

Maga a medál kör alakú, felső részén egy nyelesgránát és egy rohamsisak helyezkedik el amelyen megtaláljuk a szalag rögzítésére szolgáló karikát. A medál frontján a német sas helyezkedik el, karmaiban a horogkereszttel. A hátoldalon a Winterschlacht Im Osten 1941/1942 felirat található (Keleti hadjárat 1941/1942) . A medál készül hadifémből és cinköntvényből is. A hadifém válozat jobban bír az idő vasfogával, a cink hajlamos a felhólyagosodásra.

1fullfront
 1back

A medál front és hátoldala (hadifém kiadás)

A medált minden esetben szalagon adták ki, adományozási tasakban, adományozási okirattal. A szalag maga három fő színből épül fel: vörös, fehér és fekete. A vörös a vérre, a fehér a hóra, a fekete pedig az elesett bajtársakra emlékeztet.

front
A kitüntetés adományozási tasakja

 

Az aktív szolgálatot teljesítő katonák, csak a szalagot viselték a zubbony (felülről) második gomblyukában.

hitler-painting
A keleti front medál szalagja

 

A kitüntetés kiadása 1944. szeptember 4-én befejeződött az OKW (Oberkommando der Wehrmacht) parancsára.

img_1109
Saját gyűjteményem darabja, keleti frontmedál és adományozási tasakja

 

 
Írta: Hansen

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább